Domov Novice in aktualna obvestila Pogosta vprašanja in odgovori Kontaktirajte nas
 

STROKOVNE DEJAVNOSTI

Splošna medicina

Zobozdravstvo

Zdravstvenovzgojni center

Podporne dejavnosti

Prvi posredovalci

 
Iskanje po straneh:
   
 
 
 
 
 
 
   
PRVI POSREDOVALCI
   
   

- KDO SO PRVI POSREDOVALCI
V Sloveniji se vzpostavlja sistem prvih posredovalcev (PPO). Namen tega sistema je izboljšati preživetje oseb z nenadnim srčnim zastojem na terenu in nekaterimi drugimi življenjsko ogrožujočimi stanji. Svet za reanimacijo Slovenskega združenja za urgentno medicino je zato pripravil usposabljanje kandidatov za PPO, ki bo enotno za vso Slovenijo. Kot nosilci sistema PPO so najprimernejši gasilci, gorski reševalci, jamarski in drugi reševalci, ekipe prve pomoči in pripadniki drugih enot za zaščito, reševanje in pomoč (ZRP), saj želijo pomagati, so dobro organizirani, imajo sredstva zvez, so tudi bolj ali manj opremljeni in imajo svoje enote v večini naselij, tako, da je njihov dostopni čas do bolnika zelo kratek. Namen sistema prvih posredovalcev je, da pridejo PPO do bolnika še pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči ali drugih reševalnih služb in prvi nudijo pravilno pomoč osebam z nenadnim srčnim zastojem ali nekaterimi drugimi življenjsko ogrožujočimi stanji. Prednost PPO je ta, da so blizu takim bolnikom, zato lahko hitro ukrepajo.

- PROGRAM USPOSABLJANJA ZA PRVE POSREDOVALCE
Prvi posredovalci in pripravljalci usposabljanja imamo skupen cilj - pomagati in rešiti življenja. Če želimo doseči ta cilj, moramo pripraviti dobro usposabljanje in s tem prispevati tudi k učinkovitemu delovanju sistema PPO. Prvi posredovalci boste učinkoviti, če boste pridobili vsa potrebna teoretična in praktična znanja ukrepanja in boste delovali v okviru vzpostavljenega sistema. Za področje občin Cerknica, Loška dolina in Bloke bomo usposabljanja izvajali v Zdravstvenem domu Cerknica. Tečaj traja 10 ur, in sicer 2 dneva po 5 ur (večinoma v popoldanskem času). Pred tečajem boste vsi prijavljeni dobili priročnik za pripravo na usposabljanje. Naj vas dosti teorije ne prestraši. Zagotovo ste se do sedaj že udeležili enega ali več tečajev prve pomoči, zato že veliko znate in bomo tokrat samo ponovili in morda nadgradili dosedanje znanje. Je pa pomembno, da teorijo obvladate, saj brez nje ni mogoče izvajati dobre prakse. Želimo, da pridete na usposabljanje že opremljeni s teoretičnim znanjem. Na usposabljanju bomo teorijo zelo hitro preleteli in takrat je čas za vprašanja o vsem, kar ni jasno ali ni razumljivo. Poudarek usposabljanja pa je na praktičnem delu, saj boste morali to pokazati potem pri pravih intervencijah pri pravih bolnikih. Zato je naša naloga, da vas tega dobro naučimo.

- TERMINI TEČAJEV
Na tečaj se lahko prijavite preko e-mail naslova prvi.posredovalci@zd-cerknica.si. Ob prijavi obvezno navedite vašo kontaktno številko, email naslov in datum tečaja, na katerega se prijavljate. Če ste že člani kakšnega PGD, ob prijavi navedite, katerega, sicer navedite vaš naslov. Naslednji tečaj, na katerega se lahko prijavite, bo potekal:
- 15.11.2019 (16.30-21.30) in 16.11.2019 (8.00-13.00)

 

 
 
 
   
 
Predstavitev  |  Strokovne dejavnosti  |  Splošne informacije  |  Promocija zdravja  |  Pogosta vprašanja in odgovori  |  eNaročanje  |  Uporabne povezave