Domov Novice in aktualna obvestila Pogosta vprašanja in odgovori Kontaktirajte nas
 

STROKOVNE DEJAVNOSTI

 
Iskanje po straneh:
   
 
 
 
 
 
 
     
  Novice in aktualna obvestila  
  Kliknite na modro obarvan naslov novice, če želite več podrobnosti o novici!  
 

RSV - respiratorni sincicijski virus

03.10.2017
Bližajo se meseci, ko so okužbe z respiratornimi virusi pogostejše.
 
Respiratorni sincicijski virus (RSV) lahko povzroča vse od navadnega prehlada pri večini zdravih otrok in odraslih pa do resnejših okužb dihal kot sta bronhiolitis in virusna pljučnica, hkrati ob tem pa še dihalno stisko pri dojenčkih in malih otrocih. Posebej ogroženi so dojenčki do 3. meseca starosti, prezgodaj rojeni otroci ter otroci s kronično pljučno boleznijo ali prirojeno srčno napako.
 
RSV je izredno lahko prenosljiv. Širi se s telesnim stikom ter preko predmetov, pa tudi po zraku s kapljicami( ob kašljanju, kihanju, smrkanju). Na rokah in površinah preživi od ene do 24 ur.
Znaki okužbe se sprva kažejo kot prehlad. Ko se virus razširi v spodnja dihala pa kot suh kašelj, težko in pospešeno dihanje, piskanje, tudi dihalni premori.
 
Za zdravljenje ni učinkovitega zdravila. Zdravimo podporno s tekočinami, počitkom, občasno z zdravili za širjenje dihalnih poti. Najhujše okužbe zahtevajo zdravljenje v bolnišnici, kjer otroku nudimo kisik in po potrebi podporo dihanja.

 
Z ustreznimi preventivnimi ukrepi lahko preprečimo okužbo in omejimo širjenje virusov. Svetujemo redno umivanje rok s toplo vodo in milom ter pravilno higieno kašlja. Večkrat dnevno prezračimo bivalne prostore ter redno čistimo z virusi onesnažene površine kot so kljuke in stikala. Odsvetujemo pa vodenje otrok po prostorih, kjer se zadržuje večje število ljudi, kot so predvsem nakupovalni centri. Otroci naj se čim več gibajo na svežem zraku. Odsvetujemo obiske do 2. meseca otrokove starosti. Če je v družini dojenček priporočamo, da v sezoni okužb dihal starejši sorojenci ne obiskujejo vrtca.

Napisala Irena Rojko, dr. med., spec. pediater
 

 
     
 
 
E-obvestila
 
 
 
 
 
 
Predstavitev  |  Strokovne dejavnosti  |  Splošne informacije  |  Promocija zdravja  |  Pogosta vprašanja in odgovori  |  Uporabne povezave